Nieuwe onderzoeken en boek

De zomerperiode is weer begonnen, dus is het weer tijd voor nieuwe onderzoeken en een nieuw boek.

Onderzoeken
Inmiddels staan er drie onderzoeken uit:

1. het onderzoek naar het gebruik van sociale media door gemeenten. Voor de vierde keer alweer. Wordt dit jaar vooral opgepakt door HowAboutYou, de partner met wie ik sinds 2012 actief samenwerk bij het onderzoek en alles wat daarbij komt kijken. Zeer gewaardeerd. Dankzij HowAboutYou hebben we sinds vorig jaar waardevolle data kunnen toevoegen aan het onderzoek. Data die we, via de tool OBI4WAN, rechtstreeks van het internet halen. Geen data dus die gemeenten zelf aanleveren, maar harde data, waardoor we o.a. de reactiesnelheid van gemeenten in kaart kunnen brengen, maar ook het zendgedrag. Samen met HowAboutYou en een klankbordgroep ontwikkelen we dit jaar ook een social media volwassenheidsmodel voor gemeenten. Vanuit de gedachte dat gemeenten meer kunnen leren van gemeenten die in dezelfde fase zitten of net een fase daarboven, in plaats van dat ze op bezoek gaan bij gemeenten die al veel verder zijn.

2. Voor de tweede keer doe ik dit jaar ook onderzoek naar het gebruik van sociale media door raadsgriffies. Aangezien ik nu zelf als communicatieadviseur / social media adviseur, bij de raadsgriffie in Almere werk, ben ik wel benieuwd hoe andere raadsgriffies met sociale media omgaan en hoe (en wat) we van elkaar kunnen leren.

3. In 2012 deed ik voor het eerst onderzoek naar de behoefte van bewoners die online actief zijn om ook online met hun gemeente te communiceren. Dat onderzoek ga ik nu herhalen. Iedereen mag het invullen: hier kun je het onderzoek vinden. In 2012 had ik 705 respondenten. Dit jaar hoop ik op minimaal 1.000! De link delen via alle sociale media kanalen die je hebt, is dus zeer welkom :-)

Boek: social media almanak voor gemeenten, digitale leergang
Om de onderzoeken heen, ga ik dit jaar voor de derde keer weer een boek samenstellen (titel is nog concept, ik zoek nog naar een pakkende!). Inspirerende hoofdstukken geschreven door echte experts. Hoofdstukken die gemeenten helpen een volgende stap te zetten. Dit jaar wordt het boek onderverdeeld naar de fasen van het volwassenheidsmodel dat we aan het ontwikkelen zijn. Ik ben supertrots dat inmiddels wederom een groot aantal experts hun medewerking hebben toegezegd! Ben je benieuwd welke hoofdstukken er in het boek gaan komen? Een, dagelijks veranderende, concept inhoudsopgave, kun je hier vinden.

Het is de bedoeling dat HowAboutYou en ik samen in oktober tijdens een groot evenement het boek presenteren en dat daar ook verschillende schrijvers een workshop gaan geven. Zodra daar meer over bekend is laat ik het weten!

Een fijne zomer iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>